Et banebrydende partnerskab mellem solceller og vindmøller på land har nu fundet vej ud på havet. I Hollandse Kust Noord, en hollandsk havvindmøllepark beliggende i Nordsøen, vil solpaneler blive installeret mellem de imponerende havvindmøller, hvilket markerer verdens første forsøg på at kombinere de to teknologier i de barske vejrforhold på havet.

Optimal Udnyttelse af Havets Energiressourcer

Dette ambitiøse projekt repræsenterer tre afgørende fordele. For det første udnyttes pladsen på havet fuldt ud til energiproduktion. For det andet kombineres vind og sol, som har forskellige produktionsprofiler, for at opnå en mere stabil strømproduktion og reducere belastningen på elsystemet. Endelig forventes en mere jævn strømproduktion at gøre fremstillingen af brint via elektrolyse mere effektiv.

Flydende Solceller: En Banebrydende Teknologi

Udviklingen af flydende solceller har været et vigtigt skridt i retning af at realisere dette projekt. Virksomheden Oceans of Energy blev grundlagt i 2019 og har arbejdet målrettet på at bevise levedygtigheden af ​​flydende solceller i et hårdt havmiljø som Nordsøen.

Overvindelse af Naturkræfter i Nordsøen

En af de mest imponerende præstationer fra Oceans of Energy er, at deres flydende solceller har vist sig i stand til at modstå de voldsomme naturkræfter i Nordsøen.

Shell og Eneco Tager Springet til Havbaseret Solenergi

Virksomheden forsikrer, at anlægget kan tåle bølger på op til 13 meter og forventes at have en levetid på 30 år med minimal vedligeholdelse. Shell og Eneco, udviklerne af Hollandse Kust Noord, har stor tiltro til konceptet og planlægger at installere de flydende solceller i 2025, samtidig med at havvindmølleparken forventes at stå færdig i år.

Udviklingen af flydende solceller har været et vigtigt skridt i retning af at realisere dette projekt. Virksomheden Oceans of Energy blev grundlagt i 2019 og har arbejdet målrettet på at bevise levedygtigheden af ​​flydende solceller i et hårdt havmiljø som Nordsøen. Her er nogle af de milepæle, de har opnået:

  • 2019: Installation af de første paneler mindre end 1 km fra kysten. Systemet blev senere udvidet til 50 kW og flyttet til en afstand på 12 km fra kysten.
  • 2020/21: Testanlægget blev løbende udvidet og udsat for de første stormvejr.
  • 2022: Systemet overlevede seks dage i træk med kraftige storme, herunder stormen Eunice, en af de kraftigste i 50 år, der skabte bølger på 10 meter.
  • 2023: CrossWind, et joint venture mellem Shell og Eneco, tildelte Oceans of Energy en kontrakt til installation og drift af flydende solceller i havmølleparken Hollandse Kust Noord. Anlægget forventes at være i drift i 2025.

Støtte fra Industrien og Udviklingspartnere

Projektet har også tiltrukket mere end 20 foreninger og virksomheder som observatører eller partnere, herunder store havvindudviklere som Vattenfall og RWE Renewables.

Hollandse Kust Noord: Et Pionerprojekt i Energiomstillingen

Hollandse Kust Noord, udviklet af Shell og Eneco via selskabet CrossWind, vil have en kapacitet på 759 MW fordelt på 69 møller med en kapacitet på hver 11 MW fra Siemens Gamesa. Det forventes at være den første vindmøllepark i verden med en kombination af batterilagring og produktion af grøn brint til havs i stor skala. Projektet sigter også mod at demonstrere og modne teknologier til håndtering af wake-effekten, som er tabet af vindenergi bag en vindmølle, der påvirker de nærliggende møller.