Siden 2019 har Bornholms lokale samfund arbejdet utrætteligt for at realisere drømmen om at opføre havvindmøller øst for øen for at dække deres behov for grøn strøm. Projektet, kendt som Bornholms Havvind, har imidlertid nylig fået et hjerteknusende afslag fra Energistyrelsen. Denne beslutning har udløst dyb frustration og kritik fra både projektets tilhængere og det bredere samfund.
Borgernes grønne drømme brister
Helle Munk Ravnborg, en af initiativtagerne til Bornholms Havvind og medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten på Bornholm, udtrykker sin skuffelse og forundring over beslutningen: “Jeg synes, det virker helt bizart, hvis jeg skal være helt ærlig. Vi har brug for grøn omstilling nu. Vi har brug for, at den sker med lokal opbakning, og så siger politikerne nej til begge dele. Det er komplet uforståeligt og selvfølgelig megaærgerligt for os.”
Projektet havde stærk lokal opbakning og støtte fra forskellige sektorer, inklusive landbruget og fødevareindustrien på Bornholm. Disse aktører havde håbet, at den lokalproducerede, grønne strøm ville bidrage til den grønne omstilling af deres erhverv.
Havvindmøller til Bornholm
Bornholms Havvind begyndte arbejdet med at etablere et lokalt vedvarende energiprojekt i 2019 med det mål at producere op til 450.000 megawatt-timer årligt under de givne vindforhold. Øen forbruger i øjeblikket 250.000 megawatt-timer om året, og dette tal forventes at stige i takt med øget elektrificering.
Borgerenergifællesskabet havde udpeget et område sydøst for byen Nexø som det ideelle sted til at opføre ni 225 meter høje havvindmøller, beliggende 5,5 til 8 kilometer fra kysten. Planen var, at alle interesserede kunne købe en andel i projektet for 4.000 kroner, enten for at modtage strøm til kostpris eller i håbet om at opnå afkast på deres investering.
Begrundelsen for afslaget
Energistyrelsen motiverede afslaget med henvisning til ændringer i den danske VE-lov og den politiske aftale om Danmarks Havplan, som blev indgået den 7. juni. Ifølge denne aftale skulle der ikke udlægges nye områder til berostillede kommercielle åben dør-projekter, hvilket har haft negative konsekvenser for Bornholms Havvind.
Energistyrelsen vurderede, at Bornholms Havvind havde den nødvendige tekniske og finansielle kapacitet til at gennemføre projektet, men at området ikke blev anset for relevant på trods af stigningen i områder udlagt til vedvarende energi i havplanen.
Bred opbakning trods afslag
Projektet modtog bred støtte fra forskellige organisationer, herunder Bornholms Regionskommune, Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, lokale energi- og forsyningsvirksomheder og flere andre. En underskriftsindsamling blev også gennemført for at støtte Bornholms Havvind, hvor 716 borgere fra hele landet udtrykte deres støtte til projektet.
Fokus på lokal opbakning i den grønne omstilling
Regeringen har gentagne gange understreget vigtigheden af lokal opbakning for at fremme udbygningen af vedvarende energi i Danmark. Dette blev senest understreget i regeringens udspil om energiparker, hvor lokal opbakning blev nævnt flere gange som afgørende for projektets succes.
Klagevejen for Bornholms Havvind
Selvom projektet står over for en betydelig udfordring, har Bornholms Havvind mulighed for at klage over beslutningen til Energiklagenævnet, den øverste klageinstans for afgørelser truffet af Energistyrelsen. Om de vælger at gøre det eller ej, er endnu ikke besluttet.
Afslutningsvis er beslutningen om at afvise Bornholms Havvind blevet mødt med undren og frustration, og den rejser spørgsmål om, hvordan man bedst kan fremme lokal grøn omstilling i Danmark og sikre, at projekter med bred opbakning får mulighed for at blomstre. Samtidig står Bornholm tilbage med en drøm om grøn strøm, der er brast, og et projekt, der kæmper for sin overlevelse.
Foto af form PxHere