Fremtiden for grøn energi ser lysere ud end nogensinde før i Danmark, takket være en innovativ tilgang til tilslutning af solcelleparker og vindmøller. Energinet, den danske transmissionsnetoperatør, arbejder på at reducere tilslutningstiden til elnettet ved at implementere en unik metode, der involverer midlertidig tilslutning til luftledninger. Denne “krokodillenæb-løsning” har potentiale til at accelerere udrulningen af grøn energi i landet og bringe den til forbrugerne op til to år tidligere end tidligere forventet.

Baggrunden for behovet for innovation

Danmark har ambitiøse mål for at øge produktionen af vedvarende energi, især fra vind- og solenergi, med målet om at firedoble produktionen inden 2030. Men denne ekspansion presser allerede det eksisterende højspændingsnetværk til sine grænser. Mange eksisterende højspændingsstationer, hvor solcelleparker og vindmøller normalt tilsluttes, er allerede mættede, og det kan tage op til 4-6 år at opgradere eller bygge nye stationer. Dette udfordrer Danmarks evne til at opfylde sine grønne energimål i tide.

Henrik Riis, direktør for Energinet Eltransmission, forklarer: “Derfor besluttede vi sidste år at afprøve nye løsninger med midlertidig tilslutning for at nedbringe nettilslutningstiden.”

Forsyningstilsynet godkender pilotprojektet

I august 2023 godkendte Forsyningstilsynet Energinets pilotprojekt med midlertidig nettilslutning til udvalgte solcelleparker og vindmøller direkte på højspændingsluftledninger. Denne metode omgår behovet for at lede strømmen gennem en højspændingsstation, hvilket normalt er proceduren. Selvom denne metode medfører en lille øget risiko for ustabil drift i elsystemet, har Energinet vurderet, at det er forsvarligt på udvalgte 150 kV og 132 kV-luftledningsstrækninger.

Seks projekter er allerede i gang

Energinet har allerede identificeret seks projekter, der kan drage fordel af denne løsning. Disse projekter er spredt over hele landet og omfatter både solcelleparker og kombinerede sol-vind parker. Det er planlagt, at de midlertidige tilslutninger vil være i brug, indtil permanente højspændingsstationer kan tages i brug. Elproducenterne finansierer selv de midlertidige tilslutninger. Det kan dog være nødvendigt at begrænse elproduktionen fra anlæggene i perioder med høj generel elproduktion for at undgå overbelastning af luftledningen.

Halvering af tilslutningstiden

På trods af nogle tekniske udfordringer ser det lovende ud for projektet. Forberedelserne begyndte i august, og med godkendelsen fra Forsyningstilsynet kan Energinet og elproducenterne nu gå videre med implementeringen. Forventningen er, at fem af de seks projekter kan være nettilsluttet i efteråret 2025, hvilket er op til to år tidligere, end det ellers ville have været muligt. Når pilotprojektet er afsluttet og evalueret, kan denne metode muligvis udvides til andre kommende solcelleprojekter og vindmølleparker. Henrik Riis udtaler: “Forventningen er, at vi med midlertidig tilslutning vil kunne skære halvdelen af den tid, det tager at få den nye grønne strøm på elnettet.”

Teknologien bag “krokodillenæb-løsningen”

Den midlertidige tilslutning er mere kompleks end de krokodillenæb, vi kender fra fysiktimerne. En midlertidig elmast bliver installeret mellem to eksisterende master på en luftledning, og et kabel fra solcelleparken tilsluttes direkte til luftledningen ved hjælp af en “T-afgrening.” I nogle tilfælde kan en midlertidig elmast og T-afgrening suppleres med koblingsudstyr på en mobil trailer for at opretholde systemets sikkerhed og forsyningssikkerhed.

Den danske satsning på grøn energi er afgørende for at imødegå klimaforandringerne og skabe en bæredygtig fremtid. Metoden med midlertidig tilslutning til luftledninger, kaldet “krokodillenæb-løsningen,” kan potentielt fremskynde implementeringen af grøn energi og bringe Danmark tættere på sine ambitiøse mål for vedvarende energiproduktion. Mens der stadig er tekniske og økonomiske udfordringer at overvinde, repræsenterer denne innovative tilgang et positivt skridt mod en grønnere fremtid for Danmark og verden som helhed.