Den “Falske Sol” Sætter Ny Rekord
I Sydkorea har forskere nået en imponerende milepæl inden for fusionsenergi. The Korea Superconducting Tokamak Advanced Research-reaktoren (KSTAR), også kendt som den “falske sol”, har sat en ny rekord ved at holde en temperatur på 100 millioner grader Celsius i hele 48 sekunder – seks gange varmere end Solens kerne, der når omkring 15 millioner grader.
Fusionsenergi ses som fremtidens løsning på verdens energiproblemer. Fusionsprocessen kunne teoretisk set levere ubegrænset energi uden fossilt brændsel og med minimal miljøbelastning. Udfordringen ligger dog i at få fusionsreaktorer til at holde sig stabile og kørende længe nok til at udvinde energien effektivt.
Udfordringer med Ekstreme Temperaturer
KSTAR, som drives af Korea Institute of Fusion Energy (KFE), har længe været en frontløber inden for fusionsforskning. Med den nye rekord i december 2023 har reaktoren forbedret sin egen tidligere rekord og bringer os tættere på en stabil fusionsproces. I eksperimentet opvarmede forskerne ioniseret gas, kendt som plasma, til 100 millioner grader, en nødvendig temperatur for at opretholde fusionsprocessen.
Den nye rekord er et lovende skridt fremad, men der er stadig udfordringer. De ekstreme temperaturer i plasmaen truer konstant reaktoren, og forskere over hele verden arbejder på at udvikle materialer og teknologier, der kan modstå denne belastning. Hvis det lykkes at stabilisere og udvinde energi fra fusion på lang sigt, kan vi stå over for en revolution inden for bæredygtig energiproduktion.
Kilde: Live Science, Videnskab.dk
Foto: Korea Institute of Fusion Energy (KFE)