Fremtidens Udfordring

Med stigende fokus på grøn omstilling står Danmark – og resten af verden – over for en voksende udfordring: at opretholde stabilitet i elnettet, mens vi udfaser fossile energikilder. Energinets nyeste rapport, Forventninger til fremtidens systemydelser 2024-2040, understreger behovet for at sikre et stabilt elsystem i takt med overgangen til mere vedvarende energi som vind- og solenergi. Rapporten viser, at behovet for systemydelser vil stige med cirka 150 procent frem mod 2040, en væsentlig udfordring for den danske forsyningssikkerhed.

Grøn Energi Skaber Balanceringsudfordringer

Grøn energi fra solceller og vindmøller er uundgåeligt påvirket af vejret – solen skal skinne, og vinden blæse, for at produktionen kan opretholdes. Denne afhængighed af vejret betyder store udsving i elproduktionen, som kan gøre det svært at balancere mellem produktion og forbrug. For at modvirke dette er der brug for systemydelser, der kan hjælpe med at stabilisere elnettet.

Med de nuværende fremskrivninger vil Energinet allerede i 2030 være yderst afhængig af fleksible systemydelser, og frem mod 2040 forventes en øget investering i både op- og nedreguleringsydelser (mFRR). Eksempelvis stiger behovet for mFRR-opreguleringskapacitet i Vestdanmark (DK1) og mFRR-nedreguleringskapacitet i Østdanmark (DK2), hvilket kan bidrage til at imødegå ubalancer på tværs af landet.

Thomas Dalgas Fechtenburg, senior manager i Energinet, forklarer, at med en elektrificering af flere dele af samfundet – fra varmepumper og elbiler til industriens energibehov – vil forbrugernes afhængighed af en stabil strømforsyning stige markant. Fechtenburg understreger, at stabiliteten i vores energiforsyning i fremtiden kræver en bredere deltagelse på tværs af energimarkedet.

Fleksible Løsninger: Alle Megawatt Tæller

For at imødekomme de stigende behov for systemydelser søger Energinet at engagere både traditionelle og nye aktører på markedet. Hidtil har systemydelser ofte været leveret af større aktører som vindmølleparker og solcelleanlæg, men i fremtiden kan andre aktører også spille en rolle. Eksempelvis kan supermarkeder med store køleanlæg, gartnerier og elbilflåder bidrage til fleksibilitet ved at tilpasse deres energiforbrug og –produktion efter behovet i elnettet.

Fechtenburg opfordrer også private husholdninger med fleksibel elproduktion eller -forbrug til at deltage aktivt i markedet. Husstande med solcelleanlæg og husbatterier kan eksempelvis lagre energi og afgive overskud, når der er højt forbrug i elnettet. Denne form for decentral energiressource kan give private mulighed for både at støtte elnettet og tjene penge på at deltage i balanceringen. “Hver megawatt tæller,” udtaler Fechtenburg, og understreger, at alle, der har mulighed for fleksibel kapacitet, kan bidrage til en stabil forsyning.

Batteriløsninger og Smarte Hjem i Balanceringen af Elnettet

Husbatterier er en af de teknologier, der giver private husholdninger mulighed for at lagre energi og bruge den, når der er mest behov. Med husbatterier kan husholdninger ikke blot udnytte deres egenproducerede strøm mere effektivt, men også fungere som aktive spillere i energimarkedet ved at tilføre energi til elnettet i perioder med høj efterspørgsel. Denne fleksibilitet bidrager til en større forsyningssikkerhed og er med til at mindske behovet for store centraliserede kraftværker.

Fremtidens “smarte hjem” vil også spille en vigtig rolle. Ved at anvende intelligente energistyringssystemer kan husholdninger automatisere deres elforbrug og optimere det efter de skiftende behov i elnettet. For eksempel kan husholdninger programmere deres varmepumper til at køre, når energipriserne er lave, eller oplade deres elbiler, når der er overskudsproduktion fra vedvarende energikilder.

Økonomiske Fordele ved Fleksibilitet i Elnettet

At bidrage til systemydelser i elnettet er ikke kun en fordel for samfundet, men kan også være økonomisk attraktivt for virksomheder og private. Markedet for systemydelser er langt fra mættet, og de, der byder ind med fleksibel kapacitet, kan tjene penge på deres bidrag til balanceringen af elsystemet. Flere og flere virksomheder har fået øjnene op for de økonomiske muligheder ved fleksibilitet i deres elproduktion og -forbrug. Dette kan være en fordel på den grønne bundlinje og skabe direkte indtægter i energiforbrugende virksomheder som supermarkedskæder, fabrikker og industrier.

En Oplagt Forretning for Fremtidens Energibrugere

Energinet opfordrer alle interesserede aktører til at læse deres seneste rapport og overveje, hvordan de kan være en del af systemydelserne. For virksomheder og private, der har kapacitet til at regulere deres elforbrug, kan der være økonomiske gevinster ved at indgå i markedet for systemydelser. Markedet vil kun vokse i takt med den grønne omstilling, og for dem, der har fleksibel kapacitet, er der gode muligheder for at tjene penge på at sikre, at elnettet forbliver stabilt.

Hvis Danmark skal nå sine klimamål og sikre en pålidelig forsyning, er det nødvendigt, at alle med kapacitet på tværs af sektorer bidrager. Dette kræver et tæt samarbejde mellem Energinet, virksomheder og private for at sikre et velfungerende og bæredygtigt energisystem, hvor hvert bidrag gør en forskel.

Kilde: Energinet.dk