Selvom elpriserne hidtil har været relativt stabile, er der en udbredt bekymring blandt danskerne for, at historien gentager sig med voldsomme prisstigninger på el i løbet af den kommende vinter. En nylig undersøgelse, udført af Kantar Public for Gjensidige og NRGi, afslører, at danskernes bekymring omkring elpriserne stadig er nærværende.

En vinter med uforudsigelige priser

Sidste vinter blev præget af voldsomme udsving i elpriserne, hvilket fik mange danskere til at følge nøje med i de aktuelle priser på diverse apps. Samtidig blev termostaterne sænket, og el-apparater blev slukket i et forsøg på at holde omkostningerne nede. Det var en tid med øget usikkerhed omkring elregningerne, og denne erfaring sidder fortsat i erindringen hos mange danskere.

Bekymringen om stigende elpriser

Undersøgelsen foretaget af Kantar Public viser, at lidt over halvdelen af de adspurgte danskere udtrykker bekymring for, at priserne på el vil stige voldsomt denne vinter. Omvendt er knap 40 procent af de adspurgte tilsyneladende mere optimistiske og erklærer sig uden bekymringer for gentagelse af sidste vinters store prisudsving.

Lars Pedersen, PR & Content Manager i NRGi, bemærker, at det er forståeligt, at så mange danskere stadig er på vagt i forhold til elpriserne, men han påpeger samtidig, at sidste års prisstigninger blev udløst af flere alvorlige faktorer. “Sidste vinter blev påvirket af høj inflation, ugunstige vejrforhold og internationale konflikter som krigen i Ukraine. Disse faktorer skabte stor usikkerhed på markedet, hvilket stadig er frisk i erindringen hos danskerne,” siger han.

Foranstaltninger for at mindske risikoen

For de danskere, der stadig bærer bekymringen for stigende elpriser i hjertet, har flertallet taget skridt for at mindske risikoen for at blive ramt af store elregninger. I undersøgelsen svarer mere end 70 procent af deltagerne, at de fokuserer på at reducere deres strømforbrug. Yderligere ti procent har endda allerede afsat midler i tilfælde af, at elpriserne skulle skyde i vejret.

Henrik Sagild, direktør i skade i Gjensidige, mener, at det øgede fokus på energibesparelse er en positiv konsekvens af sidste års udfordringer med høje energipriser. Han påpeger også, at der i år er flere muligheder for at søge tilskud til energiforbedringer, hvilket kan bidrage til yderligere reduktion i boligens strømforbrug. Sagild siger, “At sænke strømforbruget er både positivt for miljøet og den enkeltes økonomi. Det er dog vigtigt at gøre det på den rigtige måde for at undgå negative konsekvenser som et dårligt indeklima.”

Afsluttende bemærkninger

Selvom bekymringerne om stigende elpriser i vintermånederne er forståelige, er det vigtigt at huske, at flere faktorer spiller ind på elpriserne, herunder vejrforhold og internationale begivenheder. Danskerne kan tage skridt til at kontrollere deres eget energiforbrug og minimere elomkostningerne. Samtidig bør regeringen fortsætte sit engagement i at skabe en bæredygtig og stabil energifremtid for Danmark. Dette samarbejde mellem forbrugere og beslutningstagere kan bidrage til at mindske bekymringen og skabe en mere forudsigelig energisituation i de kommende vintermåneder.

Kilde: gjensidige forsikring

Foto af Bogdan Tischer form PxHere