Søndag vil strømpriserne være lavere end på mange andre dage i ugen, og der er tale om bundpriser hele dagen. Dette er den fjerde dag i træk med priser på bundeniveau. Forbrugere, der har mulighed for at udnytte de lave priser, kan spare markant.

Søndagens priskollaps

Fra kl. 01-17 søndag er elpriserne så lave, at de er helt banket i bund. For nogle er strømmen billigst om natten, hvor transportomkostningerne er lavere. For andre er der endda negative priser omkring kl. 13, hvilket betyder, at forbrugerne kan få betalt for at bruge strøm. Søndagens lave priser gør den til en ideel dag at bruge strøm på, da de ikke vil være tilgængelige igen før tirsdag, onsdag og torsdag.

Sommer- og vintertidsskift: Et teknisk problem for elmarkedet

Søndag er også en speciel dag for mange, der følger med i elmarkedet på apps og hjemmesider. Skiftet til sommertid kan skabe problemer, da systemerne ikke altid håndterer tidsskiftet korrekt. Hos mig er dette dog ikke et problem, da alle mine systemer kører på UTC-tid. Det betyder, at vi undgår tidszoneproblemer og fejl i prognoserne, selvom visningerne kan være påvirket. Jeg har dog tjekket, og de nye visninger på elforbrug.nu ser ud til at fungere korrekt.

Statistik: Hyppighed af bundpriser i elmarkedet

Lad os kigge på, hvor ofte vi oplever bundpriser i elmarkedet:

  • Vest for Storebælt:

    • Der har været bundpriser 153 gange det sidste år.

    • Gennemsnitligt er der 2 dage mellem to bundpriser.

    • Den længste periode uden bundpriser var 28 dage (fra 27. januar til 24. februar).

    • Samtidig har elpriserne været høje 20 gange det sidste år.

  • Øst for Storebælt:

    • Der har været bundpriser 157 gange det sidste år.

    • Gennemsnitligt er der 2 dage mellem to bundpriser.

    • Den længste periode uden bundpriser var også 28 dage (fra 27. januar til 24. februar).

    • Elpriserne har været høje 21 gange det sidste år.

Hvad er bundpriser og høje priser?

Bundpriser refererer til dage, hvor de rå elpriser på et tidspunkt er under 10 øre/kWh. Denne grænse er valgt for at fange alle dage, hvor elpriserne er så lave, at udbudskurven flader ud, og man faktisk kan få strøm uden reelle omkostninger. Bemærk, at der stadig skal betales afgifter og transport.

Høje priser defineres som dage, hvor de rå elpriser på et tidspunkt overstiger 200 øre/kWh. Denne grænse er relativt lav, da den kun repræsenterer omkring 20% af gennemsnitsprisen. Matematisk set burde den være over 250 øre/kWh for at skabe symmetri mellem bundpriser og høje priser.

Udviklingen af bundpriser:

Dagens illustration viser udviklingen i bundpriser over det sidste år, baseret på en rullende 365-dages beregning, som udglatter sæsonudsvingene. Dette giver et klart billede af, hvordan markedet har udviklet sig, og hvornår forbrugerne har haft de største besparelser.

MVH, og god fornøjelse

Henrik Elfluencer ⚡