Intelligent Energiopbevaring Skal Give Danmarks Grønne Omstilling Et Boost

Danmark står over for en uundgåelig afhængighed af genopladelige batterier for at realisere sine grønne omstilling ambitioner. Derfor presser behovet sig for et forstærket politisk fokus på batteriteknologi samt udformningen af en national batteristrategi på niveau med vores nabolande. Dette er budskabet, som fremføres af Dansk Center for Energilagring (DaCES) og centrale danske aktører inden for batteriindustrien i deres seneste politikoplæg.

Indsatsen for en langsigtet national batteristrategi er blandt hovedpunkterne: Energilagring, med særlig vægt på batterier, bør blive en separat strategisk prioritet i bevillinger fra både offentlige og private danske instanser. Derudover bør Danmark skabe gunstige betingelser for brugen af lokalt produceret vedvarende energi i energifællesskaber.

Dette er de tre hovedanbefalinger fra et nyt politikoplæg om batteriteknologi, udarbejdet af Dansk Center for Energilagring (DaCES) i samarbejde med nøgleaktører fra dansk batteriindustri, der er medlemmer af DaCES’ batteriarbejdsgruppe. Blandt disse aktører er virksomheder som Topsoe og Vestas samt mindre virksomheder som VisBlue og FOM Technologies. Også rådgivningsfirmaer som 4-Leaf Consulting og Ebo Consult samt en række vidensinstitutioner, herunder Aarhus Universitet, DTU og GEUS, deltager i arbejdsgruppen.

“Genopladelige batterier spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, men politisk set har de ikke fået tilstrækkelig opmærksomhed herhjemme. De er blevet overset i forhold til andre vitale teknologier som vindenergi, CO2-opsamling og Power-to-X. Men det skal ændre sig nu,” udtaler Anne Marie Damgaard, leder af DaCES.

Hun og de øvrige aktører bag det nye politikoplæg ser lovende potentialer for innovative danske batteriløsninger inden for transportsektoren og udnyttelsen af grøn energi.

“Danmark har en enestående chance for at positionere sig som en leder inden for batteriteknologi. Vi besidder aktører, der dækker hele batteriværdikæden. Hos Topsoe arbejder vi for eksempel med en helt ny og innovativ batterimateriale (LMNO), der ud over høj energitæthed også eliminerer brugen af kobolt, et kritisk råmateriale,” udtaler Kim Grøn Knudsen, Chief Innovation & Strategy Officer hos Topsoe.

Professor Dorthe Ravnsbæk fra Aarhus Universitet påpeger også vigtigheden af at øge Danmarks evne til at deltage i højteknologiske initiativer inden for batteriindustrien.

“Vi skal sikre, at Danmark er en del af den europæiske batteriværdikæde. Dette handler både om at tage del i den økonomiske vækst på dette marked og om at have indflydelse på en værdikæde, der står over for betydelige ressourcemæssige udfordringer i fremtiden,” siger hun.

Anne Marie Damgaard tilslutter sig dette synspunkt.

“Vores budskab er ikke tom snak. Det er afgørende i en større kontekst af grøn omstilling og for at have kontrol over vores eget energiunivers i stedet for at være afhængige af lande som Kina eller Rusland. Samtidig drejer det sig om at støtte dansk forskning, innovation og skabelsen af arbejdspladser på en global skala,” udtaler hun.

Kilde: daces.dk

Fotos af Pixabay: